Hodler és Egyiptom a Szépművészetiben

2008. október 18. - pohóka

végre megnéztük. mind a kettőt. most van a hónap harmadik szombatja, mikoris a kombinált kiállítás-jegy 800 Ft. Ez magában foglalja az állandó és időszakos kiállításokat is. Egyiptomot és Hodlert is:) 

Egyiptom...

elindultunk tehát utunkra. egyiptom az első...sok ember. nemtom ti hogyvagytok vele, de én személyszerint nem olvasok el minden 8méteres kiírást minden 8 miliméteres szobor mellett...ja, lehet, hogy aki igen, annak tényleg másfél órás ez a kiállítás. (az volt kiírva hogy másfél órás). mi megjártuk 20 perc alatt. egy sima U alakú térben voltak a kiállított tárgyak. semmi krikszkraksz meg benyúlók labirintus blabla...pár bronz cucc, pár szarkofág, 1 múmia, pár kockaszobor kőből...jameg az a belsőségtartó edény aminek fura neve volt. és azt is leírták h miaz. amit mi nyilván ránézésre tudtunk. nemkell történelmi háttér köszi. úgyis sietünk:)

viszont azt nemtudtam mi az aa "sztélé"...bár a végére rájöttem nagyjából h vmi kőlap, amin írások vannak. a pontos meghatározás: "Sztélé - azaz nagyméretű, írással vagy jelekkel vésett álló kőlap vagy kőtömb".

na miután 20 perc alattvégignéztük a rettentően unalmas és egyhangú kiállítást, átbattyogtunk Hodlerhez. hát, határozottan állíthatom, hogy felüdülés volt egyiptomhoz képest. (igen, így kis e-vel:D). Soksok terem, soksok kép, sok képelemzés. "Zene szemeimnek."

Hodler...

szerette a kéket. szerette a rózsákat. szerette a nőket. a természetet. a fiát. és szerelmét. ja és önmagát.
-->
Rengeteg önarcképet festett (olyan eszelős és/vagy vámpírszeme van, nem?), mindenféle korban. rengeteget a svájci hegyekről, patakokról. Genfi-tó minden irányból, és a minden irány estereggeldélutánhajnalbanhóbanködbennapsütésben...a nők kék ruhában, természetben. a kisfiára mintázott fiúkép minden képen, természetben, kékruhás nőkkel, ja és rózsák közt:) aztán a szerelme, halálos ágyán, holtan, betegen, gyerekkel, rózsákkal...a maradék képeken pedig merengő, munkanélküli, elragadtatott női és férfi alakok láthatók...ja meg meztelenek.

vmi kis termet kihagytunk...azthittük h arra lesz a kijárat és visszafele megnézzük, hát de vhol tökmáshol lukadtunk ki...és már nem mentünk vissza. elvileg abban a teremben volt az Éjszaka c. kép. hát erről lemaradtunk:(

ja, és ki nem hagyjam. az ember zseni volt. rajztehetség. de tényleg. Ákos főleg örült a rajzoknak, előbújt belőle az építőmérnök...^^ de nekem is tetszettek. annyira pontosan, és szépen rajzolt. nagyonszép...

éés a vicc az, hogy még maradt fél üránk 6ig, amikor is kijöttünk a múzeumból! úúúgy, hogy tényleg minden képelemzést elolvastam és mind a százmillió termet végignéztem! szóval a pénztároscsajt azonnal leváltani...

Kép + önarckép a művészúrról...

 

                                                                          

A kék ruhás nők...

 

                                                  A természet...

A bejegyzés trackback címe:

https://pohoka.blog.hu/api/trackback/id/tr79720734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.