Rukkolás-tökmagolajos bulgursaláta

2014. február 20. - pohóka

Mindig kicsit szégyelltem magam, hogy a szépségápolásban ilyen meg olyan bio csodaszereket vagyok csak hajlandó használni, arra viszont nem igazán ügyelek, hogy mit eszem. Legyen olcsó, gyorsan elkészíthető és laktató (najó, a zacskós kaják meg konzervek azért kimaradnak). Viszont néha vannak ilyen kattanásaim, hogy most ezt meg ezt akarok enni. Égből pottyant furcsa ötletek... Hát most bulgurt akartam enni meg rukkolát. Soha az életben nem vettem magamnak se bulgurt, se rukkolát, mindig csak másnál-máshol kóstoltam.

bulgursalata.jpg

Ha már megvan két alapanyag, akkor legyen salátás vacsi, paradicsommal, uborkával, fokhagymával. Fűszer csak a szokásos. Só, bors, kakukkfű, oregánó. Mindezt meglocsoltam egy kis tökmagolajjal, ami egy zseniális extra ízt adott az egésznek. Még a rukkola keserűségét is pont eléggé elnyomta, így a végeredmény egy abszolút finom, és az átlagosnál laktatóbb saláta lett. 

A bulgurnak magas a B vitamin- és vastartalma. Egyébként meg szerintem sokkal finomabb is, mint például a rizs – ami helyett előszeretettel használható –, csak jól meg kell fűszerezni, vagy összekeverni az étellel, ugyanis nagyon jól átveszi és tartja az ízeket. Legközelebb biztosan curry-vel készítem.

A rukkola "vitamin- és ásványianyag-tartalma rendkívül magas, megtalálható benne az A-, B2-, B5-, C- és K-vitamin, valamint a kalcium, kálium, vas, magnézium, foszfor és szilícium is" (forrás), emellett nagyon jó hatással van az emésztésre.

A tökmagolaj tartalmaz E-, F-, B1-, B2-, B6- és D-vitamint, továbbá kalciumot, nátriumot, magnéziumot, mangánt, vasat, cinket, rezet, szelént. Kiemelik, hogy fontos szerepet játszik a prosztatarák megelőzésében, bár ez rám annyira nem vonatkozik, tekintve, hogy nincs prosztatám, de mindenesetre jó tudni, kedves olvasók, hátha nektek van. De nőknek is hatásos, többek között felfázás esetén. Védi az immunrendszert, gyulladáscsökkentő, a szellemi teljesítőképességet fokozza, javítja a keringést, és még az öregedést is lassítja. Okos kis olajnak tűnik, lehet gyakrabban kéne salátákra borítanom...

A bejegyzés trackback címe:

https://pohoka.blog.hu/api/trackback/id/tr635823196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.